Soorten vogels

9,4

Soorten vogels

Nederland is rijk aan een uiteenlopend scala aan wilde vogels. We vinden het heerlijk om de vogels te horen fluiten en veel vogels zijn ook nog eens bijzonder fraai om te zien. Helaas is het ook zo dat bepaalde vogels zorgen voor een flinke hoeveelheid aan overlast. VKP vertelt u graag meer over de mogelijke gevaren en de vele soorten vogels in Nederland – en hoe deze eventueel verjaagd kunnen worden wanneer zij overlast veroorzaken.

De ekster

De ekster is een bekende vogel die tussen maart en mei broedt en 5 tot 9 eieren legt. Het zijn brutale en nieuwsgierige vogels die graag dingen meenemen. Een ekster kan maar liefst 16 jaar oud worden. Een ekster maakt vooral nesten in masten, vensterbanken, steigers, maar ook in hoge bomen.

De Canadese gans

De Canadese gans kan wel een meter hoog worden en heeft een witte band rond de kin. Hoewel het een fraaie gans is om te zien, woelt deze gans de sloten om en vervuilt het water met zijn uitwerpselen. De Canadese gans is een volledige herbivoor en overnacht graag op het water. Broeden doet deze gans vanaf april en legt maximaal zes eieren per periode.

De kauw

Een kauw wordt ongeveer 30 centimeter en is te herkennen aan de parmantige manier van lopen. Broeden doet deze vogel van april tot juni en legt maximaal 6 eieren per worp. Het is een sociaal diertje en wordt vaak in groepen gezien. Een kauw kan 14 jaar oud worden en bevindt zich graag in de buurt van mensen. De schade en overlast van kauwen is vergelijkbaar met die van kraaien.

Huismussen

De huismus is een kleine mus, ongeveer 15 centimeter groot doorgaans. Gebroed wordt er van maart tot augustus; en de huismus kan wel driemaal per jaar eieren leggen. Omdat de huismusjes doorgaans hetzelfde nest blijven gebruiken, is dit vaak een broedplek van insecten, ziektekiemen en rotzooi. De huismus kan wel 7 jaar oud worden.

De kraai

Kraaien kunnen 50 centimeter groot worden en zijn gemakkelijk te herkennen aan de glimmende zwarte veren en lange, puntige snavels. Zij leggen eieren tussen maart en juni. Het is een sociale vogel met een hogere mate van intelligentie, waardoor zij zich makkelijk aan kunnen passen. Kraaien eten overigens alles en zorgen regelmatig voor overlast door hun uitwerpselen en weinig schuwe gedrag tussen de mensen.

Meeuwen

Meeuwen zijn er in alle soorten en maten. Alleen de zilvermeeuw en de mantelmeeuwen worden aangemerkt als echt schadelijke dieren, maar de overlast van meeuwen is groter dan schade. Ze zijn namelijk erg luidruchtig en dat kan voor problemen zorgen, vooral in gebieden in de buurt van de zee.

Meeuwen broeden eens per jaar en leggen 3 eieren. Het duurt een maand voordat een jonge meeuw het nest verlaat. Meeuwen eten altijd ver van hun nest, dat zich meestal bevindt op een klif of hoger gebouw.

Spreeuwen

Spreeuwen zijn een fraaie verschijning met tal van kleuren bij het juiste licht, al lijken ze vaak volledig zwart. Ze zijn ongeveer 20 centimeter groot en hebben een korte staart en puntige vleugeltjes tijdens het vliegen. Spreeuwen kunnen meerdere malen per jaar eieren leggen, waarbij gemiddeld vijf eieren gelegd worden. Jongen vliegen uit na 3 weken.

De spreeuw is erg sociaal en vliegt uit in grotere groepen. Daardoor is de overlast ook vele malen groter, want de hoeveelheid uitwerpselen en schade aan gewassen is aanzienlijk. Net als de schade in de steden wanneer een flinke zwerm spreeuwen besluit om huis te houden in een verstedelijkt gebied.

De duif

De verwilderde huisduif wordt ongeveer 30 centimeter lang en kan een variatie aan kleuren hebben. Zij kunnen 8 keer per jaar eieren leggen, maar een gemiddeld nest bevat slechts twee eieren. Na een maand vliegen de jongen uit.

De duiven zorgen voor veel overlast, vooral vanwege de nesten die in en rond gebouwen gemaakt worden. Ook zijn de zuren in de ontlasting van de duif bron van irritatie en kostenposten. Deze zuren tasten lak van auto’s aan, maar ook gevelmateriaal moet het ontgelden. Jaarlijks wordt er miljoenen besteed om de schade te repareren en gevels te reinigen, en dit is vaak te wijten aan de duiven in de steden.

Heeft u een vogelplaag?

Veel vogels zijn een fraaie verschijning en het gezang is vaak welkom. Maar wanneer er te veel vogels zijn, er schade ontstaat en u in de weer blijft met reiniging, dan is het tijd om de vogels op een diervriendelijke manier te verjagen. Bel ons voor meer informatie of een vrijblijvende offerte van de experts van VKP.

Afspraak maken?

100% vrijblijvende, gratis offerte op maat! Geen voorrijkosten!

Afspraak maken