9,4

Spinthoutkeverbestrijding; een meester van de houtvernietiging!

De spinthoutkever

Ben je bekend met de spinthoutkever? Deze meester in houtvernietiging kan een groot probleem vormen voor houten meubels, vloeren en constructies. In dit artikel leer je alles over d espinthout, van zijn kenmerken tot zijn gedrag en de schade die hij kan veroorzaken.

De spinthout, is een kleine keversoort die zijn naam te danken heeft aan zijn voorkeur voor het spinthout, ofwel het vochtige buitenste laagje hout. De larven van deze kever kunnen grote tunnels in het hout graven, waardoor de structuur verzwakt en het hout zijn sterkte verliest. Dit kan leiden tot ernstige schade aan houten oppervlakken en constructies.

spinthoutkever

Lees hier over de levenscyclus van de houtwormkever, hoe je een besmetting kunt herkennen en wat je kunt doen om deze houtvernieler te bestrijden. Als je wilt weten hoe je je waardevolle houten bezittingen kunt beschermen tegen de houtwormkever, lees dan snel verder!

Introductie van de houtwormkever

De houtwormkever behoort tot de familie van de kevers en wordt wetenschappelijk bekend als Lyctus spp.. Deze kleine kever is tussen de 2 en 5 millimeter lang en heeft een donkerbruine tot zwarte kleur. De houtwormkever heeft een langwerpig lichaam en een karakteristieke cilindervormige vorm. De kever heeft goed ontwikkelde kaken en kan zich gemakkelijk door hout boren.

De houtwormkever heeft een voorkeur voor vochtig hout, met name het spinthout, waarin het zich voedt en zijn eieren legt. Het spinthout is het vochtige buitenste deel van het hout, net onder de bast. Dit maakt houten meubels, vloeren en constructies kwetsbaar voor een houtwormkeverinfestatie.

Levenscyclus en gedrag van de spinthoutkever

De spinthoutkever doorloopt een volledige metamorfose, wat betekent dat hij verschillende stadia in zijn levenscyclus heeft: ei, larve, pop en volwassen kever. Het begint allemaal met de paring van de volwassen kevers, die plaatsvindt in de buurt van houten oppervlakken. Na de paring leggen de vrouwtjeskevers hun eieren in scheurtjes en kiertjes in het hout, waaruit de larven zullen komen.

De larven van de spinthoutkever zijn de echte houtvernietigers. Ze voeden zich met het vochtige spinthout en graven grote tunnels in het hout om zich te verplaatsen en te groeien. Deze tunnels verzwakken de structuur van het hout en kunnen uiteindelijk leiden tot instortingsgevaar. De larven ondergaan verschillende vervellingen terwijl ze groeien en ontwikkelen zich uiteindelijk tot poppen.

Levenscyclus spinthoutkever

Na verloop van tijd komt uit de poppen de volwassen kevers tevoorschijn. Deze volwassen kevers hebben als enige doel zich voort te planten en leggen hun eieren in de buurt van houten oppervlakken. De levenscyclus van de houtwormkever kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer 1 tot 3jaar voordat een kever volwassen is en zich kan voortplanten.

Het gedrag van de spinthoutkever is voornamelijk gericht op het vinden van vochtig hout om zich voort te planten en voedsel te zoeken. Ze zijn meestal actief tijdens de warmere maanden en kunnen zich verspreiden naar aangrenzende houten structuren. De houtwormkever kan snel een plaag worden als er geen maatregelen worden genomen om ze te bestrijden.

Tekenen van een houtwormkeverbesmetting

Het is belangrijk om de tekenen van een houtwormkeverbesmetting vroegtijdig te herkennen, zodat je snel actie kunt ondernemen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen van een houtwormkeverbesmetting:

 1. Kleine ronde gaatjes in het hout: Dit zijn de uitgangsgaatjes van de volwassen kevers, waar ze uit het hout komen nadat ze zich hebben ontwikkeld tot volwassenen. Deze gaatjes zijn meestal ongeveer 1-2 millimeter groot en hebben een ronde vorm.
 2. Zaagselachtig materiaal: Als je zaagselachtig materiaal opmerkt in de buurt van houten oppervlakken, kan dit wijzen op de aanwezigheid van houtwormkeverlarven. Dit zaagselachtige materiaal is het gevolg van het graven van tunnels door de larven.
 3. Verzwakt hout: Een andere indicatie van een houtwormkeverbesmetting is verzwakt hout. Als je merkt dat houten structuren zoals meubels, vloeren of balken verzwakt lijken, kan dit wijzen op de aanwezigheid van houtwormkevers.
 4. Zichtbare larven of kevers: In sommige gevallen kunnen de larven of volwassen kevers zelf zichtbaar zijn. De larven zijn witachtig van kleur en hebben een wormachtige vorm, terwijl de volwassen kevers donkerbruin tot zwart zijn en een cilindervormig lichaam hebben.

Als je een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en de houtwormkeverbesmetting te bestrijden.

Schade veroorzaakt door spinthoutkevers

spinthoutkevers kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan houten oppervlakken en constructies. De larven graven grote tunnels in het hout, waardoor de structuur verzwakt en het hout zijn sterkte verliest. Dit kan leiden tot instortingsgevaar en ernstige schade aan meubels, vloeren, balken en andere houten structuren.

Naast de fysieke schade aan het hout, kunnen houtwormkevers ook esthetische schade veroorzaken. De uitgangsgaatjes van de volwassen kevers kunnen het uiterlijk van het hout aantasten en het minder aantrekkelijk maken. Dit kan vooral een probleem zijn bij houten meubels of decoratieve houten oppervlakken.

Het is belangrijk om spinthoutkever besmettingen serieus te nemen en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen en een professionele ongediertebestrijder in te schakelen, kun je je waardevolle houten bezittingen beschermen tegen de vernietigende effecten van houtwormkevers.

Preventie- en bestrijdingsmaatregelen tegen spinthoutkeverbesmettingen

Het voorkomen van houtwormkeverbesmettingen begint met het nemen van preventieve maatregelen om te voorkomen dat deze kevers je houten bezittingen aantasten. Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 1. Houd hout droog: spinthoutkevers gedijen in vochtig hout, dus zorg ervoor dat je houten oppervlakken droog blijven. Vermijd contact met water en zorg voor goede ventilatie in ruimtes waar houten meubels of vloeren zich bevinden.
 2. Behandel hout preventief: Je kunt je houten oppervlakken preventief behandelen met een houtwormbestrijdingsmiddel. Deze behandelingen helpen om spinthoutkevers af te weren en te voorkomen dat ze zich in het hout nestelen.
 3. Inspecteer regelmatig: Het is belangrijk om regelmatig je houten oppervlakken te inspecteren op tekenen van een spinthoutkeverbesmetting. Hoe eerder je een besmetting opmerkt, hoe sneller je actie kunt ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Als je al te maken hebt met een houtwormkeverbesmetting, zijn er verschillende bestrijdingsmaatregelen die je kunt nemen:

 1. Natuurlijke remedies: Er zijn verschillende natuurlijke remedies die je kunt proberen om houtwormkevers te bestrijden, zoals het gebruik van essentiële oliën of het plaatsen van cederhout in de buurt van houten oppervlakken.
 2. Professionele ongediertebestrijding: In ernstige gevallen van spinthoutkeverbesmetting is het raadzaam om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Zij hebben de kennis, ervaring en middelen om de spinthoutkevers effectief te met een garantie termijn van 10 jaar bestrijden en verdere schade te voorkomen.

Identificeer en behandel schade veroorzaakt door spinthoutkevers in houten constructies

Als je houten constructies, zoals balken of vloeren, zijn aangetast door spinthoutkevers, is het belangrijk om de schade te identificeren en te behandelen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Identificeer de aangetaste gebieden: Inspecteer de houten constructies zorgvuldig en identificeer de gebieden waar de houtwormkevers actief zijn. Let op de aanwezigheid van uitgangsgaatjes, zaagselachtig materiaal en verzwakt hout.
 2. Verwijder aangetast hout: Verwijder het aangetaste hout zo veel mogelijk om verdere verspreiding van de houtwormkevers te voorkomen. Zorg ervoor dat je al het aangetaste hout grondig verwijdert, inclusief eventuele larven of kevers.
 3. Behandel het hout: Behandel het resterende hout met een houtwormbestrijdingsmiddel om eventuele overgebleven houtwormkevers te doden en verdere schade te voorkomen. Volg de instructies op het bestrijdingsmiddel zorgvuldig en zorg ervoor dat je alle aangetaste gebieden behandelt.
 4. Herstel de structuur: Als de schade aan de houten constructie aanzienlijk is, moet je mogelijk de structuur herstellen. Raadpleeg een professionele timmerman of ongediertebestrijder om de juiste reparaties uit te voeren en ervoor te zorgen dat de constructie weer veilig en stabiel is.

Veelvoorkomende misvattingen over houtwormkevers

Er bestaan verschillende misvattingen over spinthoutkevers en hun bestrijding. Hier zijn enkele van de meest voorkomende misvattingen:

 1. Spinthoutkevers zijn hetzelfde als termieten: Dit is niet waar. spinthoutkevers behoren tot de familie van de kevers, terwijl termieten tot een andere insectenfamilie behoren.
 2. Spinthoutkevers zijn alleen te vinden in oude gebouwen: Hoewel spinthoutkevers vaak worden geassocieerd eikenvloeren en met oude gebouwen, kunnen ze ook voorkomen in nieuwere constructies. Ze kunnen zich nestelen in elk vochtig hout, ongeacht de leeftijd van het gebouw.
 3. Spinthoutkevers zijn ongevaarlijk voor mensen: Hoewel spinthoutkevers geen directe bedreiging vormen voor mensen, kunnen ze wel aanzienlijke schade veroorzaken aan houten structuren. Het is belangrijk om houtwormkevers serieus te nemen en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen als je te maken hebt met een spinthoutkeverbesmetting om ervoor te zorgen dat je de juiste maatregelen neemt om de kevers effectief te bestrijden.

Tot slot

De spinthoutkever is een meester in houtvernietiging die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan houten meubels, vloeren en constructies. Het is belangrijk om de tekenen van een spinthoutkeverbesmetting vroegtijdig te herkennen en snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Preventieve maatregelen, zoals het droog houden van hout en het preventief behandelen van houten oppervlakken, kunnen helpen om spinthoutkeverbesmettingen te voorkomen. Als je al te maken hebt met een besmetting, zijn er verschillende bestrijdingsmaatregelen die je kunt nemen, variërend van natuurlijke remedies tot professionele ongediertebestrijding.

Het is belangrijk om misvattingen over houtwormkevers te vermijden en professioneel advies in te winnen als je te maken hebt met een houtwormkeverbesmetting. Door snel te handelen en de juiste maatregelen te nemen, kun je je waardevolle houten bezittingen beschermen tegen de vernietigende effecten van de spinthoutkever.

Belangrijke punten om te onthouden zijn het herkennen van tekenen van een houtwormkeverbesmetting, het nemen van preventieve maatregelen om besmettingen te voorkomen en het inschakelen van professionele hulp indien nodig. Met de juiste kennis en actie kun je je waardevolle houten bezittingen beschermen tegen de spinthout kever en zijn vernietigende kracht.

Afspraak maken?

100% vrijblijvende, gratis offerte op maat! Geen voorrijkosten!

Afspraak maken