Ma/Vr 09:00 t/m 17:00

Kelderzwam: 5 Redenen Waarom Je Deze Gevaarlijke Zwam Direct Moet Verwijderen!

Ontdek de Gevaren van Kelderzwam en Andere Schadelijke Zwammen in Huis

Zwammen in huis zijn een verborgen gevaar dat veel mensen pas ontdekken als het al te laat is. De kelderzwam is één van de meest schadelijke zwammen voor je woning, maar ook andere zwammen zoals de huiszwam en poriënzwam kunnen serieuze problemen veroorzaken. In deze gids ontdek je wat kelderzwam precies is, hoe het eruitziet, wat de gevaren zijn en wat je kunt doen om deze schadelijke schimmel te voorkomen en bestrijden.


Hoe Ziet Kelderzwam Eruit?

Kelderzwam is een houtaantastende schimmel die vaak voorkomt in vochtige, slecht geventileerde ruimtes zoals kelders. De schimmel herken je aan:

  • Bruinige, wat leerachtige plekken op hout
  • Witachtige, pluizige draden die uitwaaieren over oppervlakken
  • Donkere sporen die lijken op stof of poeder

Kelderzwam verspreidt zich snel en kan hele stukken hout compleet verzwakken, waardoor de structurele integriteit van je huis in gevaar komt.


Hoe Ontstaat Kelderzwam?

De belangrijkste oorzaak van kelderzwam is vocht. Dit kan afkomstig zijn van:

  • Slechte ventilatie in vochtige ruimtes
  • Lekkages in muren, daken of leidingen
  • Optrekkend vocht vanuit de fundering of kelder

Zodra hout langere tijd vochtig blijft, creëert dit de perfecte omstandigheden voor de kelderzwam om te groeien en zich te verspreiden.


Wat Zijn de Gevaren van Kelderzwam?

  1. Schade aan je woning: Kelderzwam vreet letterlijk het hout in je huis aan. Dit kan leiden tot verzakkingen en structurele schade aan muren, vloeren en zelfs dakconstructies.
  2. Gezondheidsproblemen: Hoewel kelderzwam zelf niet direct giftig is, draagt het bij aan een ongezond leefklimaat. Sporen van de schimmel kunnen ademhalingsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met astma of een allergie.
  3. Spreiding naar andere delen van je woning: Kelderzwam kan zich razendsnel uitbreiden naar andere delen van het huis als het niet tijdig wordt aangepakt.
  4. Dure reparaties: Hoe langer je de kelderzwam laat zitten, hoe meer schade hij veroorzaakt. Het resultaat? Steeds hogere reparatiekosten.
  5. Verlies van woningwaarde: Schimmels zoals kelderzwam hebben een negatieve invloed op de waarde van je huis, vooral als de schade groot is en zichtbaar bij een taxatie.

Hoe Kun Je Kelderzwam Voorkomen?

Gelukkig kun je zelf actie ondernemen om kelderzwam te voorkomen:

  • Zorg voor goede ventilatie: Luchtvochtigheid is de grootste boosdoener. Zorg voor voldoende ventilatie in kelders en andere vochtige ruimtes.
  • Herstel lekkages direct: Controleer regelmatig je dakgoten, muren en leidingen op lekkages en repareer deze zo snel mogelijk.
  • Houd hout droog: Vermijd langdurig vocht in houten constructies. Leg nooit natte spullen tegen houten oppervlakken aan.
  • Vochtbestrijding: Laat vochtproblemen zoals optrekkend vocht of slechte isolatie professioneel aanpakken.

Wat Kan Een Professional Doen Tegen Kelderzwam?

Hoewel je zelf een aantal maatregelen kunt nemen, is professionele hulp essentieel bij een kelderzwamprobleem. Een specialist kan:

  1. Schimmel identificeren: Vaak lijkt kelderzwam op andere zwammen. Een specialist weet precies met welke schimmel je te maken hebt.
  2. Vochtproblemen aanpakken: Een professional kan de bron van het vocht detecteren en deze adequaat verhelpen.
  3. Structurele schade herstellen: Professionals verwijderen niet alleen de kelderzwam, maar vervangen ook aangetast hout om verdere schade te voorkomen.
  4. Sporen elimineren: Een specialist weet hoe hij de sporen volledig moet verwijderen, zodat de zwam niet terugkomt.
  5. Preventieve behandelingen uitvoeren: Na het bestrijden van de schimmel kan de professional een behandeling aanbrengen die de kans op terugkeer minimaliseert.

5 Redenen Waarom Je Kelderzwam Snel Moet Laten Verwijderen

  1. Onomkeerbare houtschade: De zwam eet hout snel op en kan binnen korte tijd voor grote structurele problemen zorgen.
  2. Spreiding naar andere ruimtes: Kelderzwam verspreidt zich gemakkelijk naar aangrenzende kamers, vloeren en zelfs naar het dak.
  3. Gezondheidsrisico’s: De sporen kunnen een slechte luchtkwaliteit veroorzaken, wat gevaarlijk is voor mensen met ademhalingsproblemen.
  4. Hoge kosten: Hoe langer je wacht, hoe groter de schade en hoe hoger de kosten voor herstel.
  5. Waardedaling van je woning: Een huis met kelderzwam is moeilijker te verkopen en zal in waarde dalen.

Bel VKP Totaalonderhoud: 085-1308225

Kelderzwam is niet alleen een bedreiging voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zorg voor een droge en goed geventileerde omgeving. Als je kelderzwam ontdekt, schakel dan zo snel mogelijk een professional in om verdere schade te voorkomen.

Afspraak maken?

100% vrijblijvende, gratis offerte op maat! Geen voorrijkosten!

Afspraak maken