Zwam in huis?
Heb je een slecht geventileerde en geïsoleerde kelder of kruipruimte waar weinig lichtinval is? Dan kan het zijn dat er ongestoord grote, smerige plakken zwam in deze ruimtes groeien die wel tot aan het plafond kunnen reiken. De lucht voelt zwaar en muf aan van en het idee om ze te moeten verwijderen krijg je de kriebels. Zwambestrijding vereist precisie en aandacht, dus schakel vooral een expert hiervoor in! Voor je het weet ben je van die vieze houtaantastende zwammen af.
Inhoudsopgave
Zwammen herkennen: welke soorten zijn er?
Een muffe lucht is niet het enige waar je zwammen aan kunt herkennen. Er zijn verschillende soorten zwammen die in verschillende vormen, kleuren en maten op verschillende oppervlakken groeien. Hieronder de drie soorten die voor het meeste overlast zorgen:
- Huiszwam: de huiszwam is te herkennen aan zijn afmeting en kleur. Hij is namelijk vrij plat en bruin met een witte rand eromheen. Deze zwam tast vooral hout aan en laat een dun laagje bruine stof achter als spoor.
- Kelderzwam: deze zwam is niet bruin maar geel en heeft wat lichtere randen. Ook dit is vaak een groot, plat plakkaat en tast hout aan. Het verschil met de huiszwam is dat de kelderzwam zich in een vochtige ruimte beter ontwikkelt.
- Poriënzwam: de poriënzwam ziet er anders uit dan de bovenstaande zwammen. Deze ziet er namelijk uit als plukken watten en zijn aan het begin vaak ook wit van kleur. Later kunnen ze ook roze of geel van kleur worden. Ook deze zwammen tasten het hout aan doordat de schimmeldraden van deze zwam het vocht in hout onttrekken.
Gratis inspectie voor bedrijf en particulier!
Tijdens onze GRATIS inspectie zal een van onze specialisten het houtwerk grondig inspecteren en eventueel monsters nemen om de soort houtworm te identificeren. Op basis hiervan zullen wij een gepaste behandeling adviseren en een offerte uitbrengen voor een houtwormbehandeling.
Oorzaken van zwammen in je huis
Zwammen groeien vaak op hout en tasten dit langzaam aan. Specifiek op het hout van naald- en loofbomen. Het vocht uit het hout wordt door de zwam onttrokken wat ervoor zorgt dat dit langzamerhand vervalt en uiteindelijk zelfs helemaal kan verpulveren. Dat is dus erg gevaarlijk voor houten constructies in huizen en kantoorpanden. Vaak ontstaan zwammen door een combinatie van oorzaken :
- Weinig lichtinval
- Warme of te hoge temperaturen
- Hoge luchtvochtigheid
- Slechte ventilatie
- Slechte isolatie
Heb je bijvoorbeelde een vochtige en slecht geisoleerde kelder met houten balken? Dan kunnen daar al snel zwammen ontstaan.
Om zwam te voorkomen kun je de bovenstaande risicofactoren verlagen, door bijvoorbeeld de ruimtes in je huis goed te ventileren of meer lichtinval te creëren op verschillende plekken. Ook het controleren van de plekken die niet goed geventileerd, geïsoleerd of belicht kunnen worden helpt al in het tegengaan van zwam.
Ook het verlagen van het vochtgehalte in je huis en het direct bestrijden van vochtplekken en lekkages kan al veel schelen. En heb je veel houten constructies in huis? Behandel deze dan met verduurzamingsmiddelen om ze goed te behouden en te beschermen tegen zwammen.
Zwambestrijding: wat kun je zelf doen?
Wil je toch de zwammen zelf bestrijden? Je zult ze dan van de vloeren en muren krabben. Hierbij is het essentieel dat je afstand bewaart. Zo voorkom je namelijk dat je zwammen inademt of juist verder verspreidt. Toch is het echt verstandig om hiervoor een professional in te huren. De ongediertebestrijder geeft je dan ook nog eens een aantal tips waarmee je voorkomt dat je opnieuw een zwammenplaag in je huis krijgt. Deze adviezen helpen bijvoorbeeld:
- Plaats de juiste ventilatie in je huis.
- Los de vochtproblemen op, zo stop je lekkages.
- Behandel het onaangetaste hout met een verduurzamingsmiddel.
Schakel een professional in om erger te voorkomen!
Het bestrijden van zwammen vereist veel expertise en kennis. Eerst zullen de vochtige ruimtes gedroogd moeten worden, waarna het hout ook nog gekeurd moet worden. Wordt het materiaal afgewezen? Het moet dan verwijderd worden. Daarnaast moet de ruimte gereinigd worden, wat niet zo eenvoudig is als je denkt. Gebruik je de verkeerde werkwijze als je zelf zwammen bestrijdt? Ze keren dan helaas terug in je huis. Daarom doe je er goed aan om voor onze professionele zwambestrijding te kennen. Je weet dan zeker dat de huiszwam niet weer in je woning komen!